Spännande möten i vår arktiska vinter

Vinter och snö är en viktig reseanledning för många gäster som kommer till Brändön Lodge under vinterhalvåret. Fruset hav, norrsken, kyla, vara ute i naturen och spännande aktiviteter är annat som lockar.

Det är en förmån att få arbeta som guide och möta trevliga och intressanta människor från olika delar av världen. Det som är vardag för oss är många gånger stora äventyr för en barnfamilj från London eller en regnig landsbygd i Wales. Det handlar om naturupplevelser långt från storstädernas gator och vimmel. På frågan om varför de söker sig norrut blir svaret ofta – vi vill se riktig vinter med snö, kyla, stjärnhimlen med stjärnor och norrsken samt vara ute i skogen och på det frusna havet.

Gästerna har rest några timmar och ibland en heldag för att komma till Luleå och Brändön Lodge. Det tar ofta en stund innan de förstår hur långt norrut vi befinner oss. Nyfikenheten tar överhanden och frågorna om allt möjligt kommer. Hur ser ert dagliga liv ut, hur fungerar skolorna, stänger skolorna när det är minusgrader?

Svårast är kanske frågorna om klimatet, när det är minus 20 och då berätta att det om knappt tre månader är isfritt och bad. Det är då bilden på badstranden kommer till pass. Göran Widén har påpassligt nog en sommarbild i entrén till Brändön Lodge. Bilden visar en överfylld badstrand med folk som badar och solar.

Det är en kväll i mars, minus 20 grader, stjärnklart och vi ska spana efter norrsken. Fyra vuxna och fyra barn från södra England sätter sig tillrätta i skoterkälken nedbäddade i renskinn. Vi kör ut på isen och vårt mål är Svartön några kilometer ut i havet.

Vi eldar och fikar vid grillplatsen på Svartön. På hemvägen stannar vi ut på isen för att se om det ändå inte finns en gnutta norrsken. Kylan gör sig påmind och jag säger åt gruppen att de måste springa en bit efter skoterspåret för att hålla värmen.

Det blev inget norrsken den här kvällen men upplevelsen av den arktiska natten är gott nog. Det finns mycket att se på natthimlen, polstjärnan, stjärnbilder, vintergatan och kanske en passerande satellit. Mång är fascinerade av att kunna se natthimlen utan störande bakgrundsljus.

De flesta av våra gäster är intresserade av djurlivet och renar har de sett vid Brändö Lodge och då känns det naturligt att prata om renskötsel och den samiska kulturen. Det blir alltid intressanta samtal och det känns bra att få berätta.

Samtalen med gästerna kan ta vilken vändning som helst. En familj från England med tre generationer, farmor, mamma, pappa och tre barn, minns jag alldeles särskilt. Det börjar ofta med att vi som guider berättar något med anknytning till Swedish Lapland och Brändön. Den här gången  gick vi inte så långt på våra snöskor innan vi hittade en fin plats mellan snötyngda träd där vi kunde få en skymt av stjärnor och kanske norrsken. Vi skottade en grop och gjorde eld. När vi hade klarat av det inledande resonemanget landade samtalet på Brexit, Trump och mycket annat i den vägen. Det var intressant att i ett vardagssamtal få deras syn på dessa världspolitiska frågor i inramningen av eldens sken mot den snöiga skogen.

Vi bjuder alltid på kokkaffe, te eller choklad. Det här med kokkaffe som vi gör över öppen eld är en ny och spännande företeelse för många av våra gäster.

En liten udda guidad tur var då vi grillade korv med en grupp från Shanghai. Det är svårt att säga vad som var mest exotiskt – korven eller vintervädret?

Familjen med sin son från New York, paret från Kuwait, familjen från London och många fler, tack för alla spännande samtal.

Göran Wallin